Sexologisk rådgivning

Sexologiske problemstillinger (smerter/nedsatt lyst) og seksuell nytelse:

I behandlingen av smerte under samleie er det viktig å huske at samleie er mer enn bare en arbeidsoppgave eller handling som skal utføres.

Samleie er noe som skal nytes av begge parter, det handler om å ha det deilig.

Ved samleiesmerter blir dette aspektet overskygget av vondt/ubehag. 

Ofte er kvinners primære ønske å få til penis penetrasjon, med det formål at samleie skal være smertefritt. Det kan bli mye fokus på smertefrihet, og ofte glemmer både behandler og pasient nytelsesaspektet ved samleie.

Fysioterapeuten kan hjelpe de med spenninger og eventuelle fysiologiske utfordringer, men for å få til samleie smertefritt er nytelse viktig. Nytelse er faktisk helt essensielt for å forebygge tilbakefall.

Varig smerte gjør noe med nytelsen og lysten til å ha sex.

Har man ikke lyst til å ha sex, er det vanskeligere å bli kåt og lubrikasjonen kan utebli. Allikevel ser vi at kvinner har sex som både er uten nytelse og i tillegg smertefullt. Lysten til å mestre og gjøre det som «alle andre gjør» eller «dette bør jeg gjøre» blir viktigere.

Ofte kan man bli fastlåst i et lite hensiktsmessig handlingsmønster og man finner ingen vei ut av den onde sirkelen. Er man i et parforhold kan ofte dynamikken bli slik at den som har plagen må «ordne opp i dette». Når problemet er løst kan man sammen kan gjenoppta den tidligere smertefulle aktiviteten.

Problemet er at dette er en aktivitet som skal utføres av to stykker samtidig hvor trygghet, samspill og en følelse av å være på samme lag er enormt viktig for å lykkes.

Å kunne snakke med en sexolog vil du kunne få hjelp til å få innsikt i egen erfaring med lyst og nytelse – samt råd og veiledning som kan lede deg/dere over i en god spiral.

Det kan være vanskelig å finne denne veien selv, og ofte er kommunikasjonen sviktende.

Det ofte kan bli et veldig sårt tema og taktikken blir å ikke snakke om det.

Vi søker om seksualtekniske hjelpemidler for deg.

Jenny Toftner
Spesialist i Sexologisk Rådgivning, NACS