Smerter i bekkenbunnen

Provosert vestibulodyni(PVD) kalles populært vestibulitt, også blant fagfolk.

Vestibulitt (Provosert vestibulodyni)/Vulvodyni er vårt spesialfelt

Storo og Nydalen Mensendieck Fysioterapi AS er et av få fysikalske institutter som har
lang erfaring med behandling av vestibulitt/vulvodynia. Dette er en smertetilstand som rammer kvinner i alle aldre.

Smertene fremtrer i området rundt kvinnens ytre kjønnsorganer, dvs. området mellom
kvinnens ben fra fremre bekkenben til endetarmsåpningen, og omfatter de ytre og indre kjønnslepper, klitoris og i skjedeinngangen.

Noen merker smertene kun ved samleie, eller forsøk på samleie, andre har smerte kontinuerlig. Smertene beskrives som brennende, sviende, og med sårhet, ømhet og irritasjon rundt skjedeåpning. I klinikken opplever vi at flere har gått opptil flere år på antibiotika el soppmedisin uten bedring av symptomer. Andre har gått fra å merke lite smerte til gradvis bli bare verre og verre uten å vite hvorfor. Ofte er samleie veldig smertefullt eller ikke mulig å gjennomføre.

Mistenker du vestibulitt/vulvodynia kontakt gynekolog for en vurdering. Vi har kontinuerlig samarbeid med privatpraktiserende gynekologer og med gynekologer ved sykehusene i østlandsområdet.

Årsaken til smertene er det foreløpig ingen klar konsensus rundt. Vår kliniske erfaring tilsier at årsakene kan være sammensatte. Det er derfor viktig at den fysikalske behandling
utføres at erfarne fysioterapeuter som kan individuelt tilpasse behandlingen til den enkelte. Behandlingen har i første omgang fokus rundt bevisstgjøring av bekkenbunnmuskulatur, og ulike teknikker brukes for å redusere smerte og bedre bekkenbunnmusklenes funksjon – men omfatter også så mye mer enn bare det!

Det er vitenskapelig dokumentert at fysioterapi gir meget god behandlingseffekt for PVD.

I tillegg til individuell oppfølging tilbyr vi også egne grupper for bekkenproblemer. Her flettes bekkenbunnstrening/bevisstgjøring sammen med tradisjonelle Mensendieck øvelser. Det vil også være tilrettelagt for avspenning og uttøyning. 
Gruppetimene er tilrettelagt for de med smerter i bekkenbunn, samt for de som har stress og /eller analinkontinens i våre lokaler i Vitaminveien 6 på Storo

Ved Storo og Nydalen Mensendieck Fysioterapi AS har vi mangeårig erfaring innen diagnosen og vi er tre fysioterapeuter som jobber med kvinnehelse.

Ingrid Næss har snart 30 års erfaring i å arbeide med ulike bekkenbunn- og bekkentilstander. Våren 2013 ble hennes masteroppgave Er det forskjell i funksjon i bekkenbunnmuskulaturen hos kvinner med provosert vestibulodyni (PVD) sammenlignet med friske kontroller?” avsluttet.

Jenny Toftner, er under spesialisering i kvinnehelse og utdannet sexolog ved UiA 2013-2015.

Jeanette Wangberg, jobber med kvinnehelse og generell fysikalsk behandling.

Til orientering: vi behandler også menn med ulike bekkenbunnsplager

For ytterligere informasjon ta kontakt med kontoret.

Her er lenke til en artikkel fra “Dagens Medisin”, les her>>>.